Ja hyvin meille kävi. Laskeutuessa jopa vältimme suuren kuopan keskellä tietä.
Seuralaiseni oli pieni ja hento opettaja ja hänen kanssaan olimme viemässä Theraplayn® hyvä kosketus -sanomaa syrjäiseen kylään.

Hyvällä kosketuksella iso merkitys

Botswanassa jossa olimme, on vielä sallittua kurittaa lapsia myös fyysisesti sekä kotona että koulussa. Olin ollut jo useamman kerran opettamassa paikallisille opettajille hyvää kosketusta, ja sen merkitystä oppimiselle ja keskittymiselle. Olin vieraillut usein maassa ja minulla oli siellä paljon tuttuja.

Theraplayn® luonteeseen kuluu monenlaisen hyvän antaminen eri aistikanavien kautta. Seuralaiseni oli käynyt menetelmän peruskurssin ja oivaltanut kohtaamisen merkityksen idean huomattavan nopeasti. Hän oli omien sanojensa mukaan lakannut lyömästä oppilaitaan ja tehnyt havainnon, että lapset tosiaan oppivat paremmin ja nopeammin, jos heidän ei tarvitse pelätä.

Kai teillä puhdasta vettä on?

”Puskissa” meidät otettiin hyvin vastaan. Tehdessämme Theraplay®-harjoitteita pienryhmissä muistutin taas eri aistikanavien kautta tulevan mielihyvän merkityksestä. Oksitosiinia erittyy vielä enemmän, kun kosketus on hyvä, ääni hoivaava, katse rakastava ja suuhun saa hyvää syötävää. Kehon rentoutuessa aivot saavat korjaavia kokemuksia täyttämään mustia aukkoja, kun synapsit yhdistyvät uudella tavalla.

Pieni ja hento opettaja kysyi:
”Mitä, jos meillä ei ole hyvää syötävää?”
”Antakaa vettä. Hyvä kulaus puhdasta vettä.”
Hiljaisuus.
”Kai teillä puhdasta vettä on?”
”Ei läheskään aina.”
Nieleskelin ja kyynelöidyin. Ratkaisuksi ehdotin:
”Kun lapsi on sylissäsi hyvässä asennossa, kerro lempeällä äänellä, että antaisit hänelle raikasta vettä, jos sitä olisi. Kerro, että haluat hoivata häntä ja pidät häntä tärkeänä. Unelmoikaa yhdessä siitä, miten hyvin voisit pitää hänestä huolta ja miten merkityksellinen ihminen hän on.”

Henki tallella, mahdollisuudet avoinna

Muisto nousi mieleeni, kun luin äskettäin menehtyneen presidentti Mauno Koiviston muistelmia. Muistan hänen kuvailleen nuoren miehen sotakokemuksen jälkeistä unelmaa: ”Kun henki oli tallella, niin kaikki mahdollisuudet olivat avoinna.”
Me tiedämme, miten hyvin hän mahdollisuutensa käytti.

Unelmoidaan! Meillä on henki tallella!