Aitoa rohkaisua sekä kokemuksen, että minulla on lupa mennä omassa elämässäni eteenpäin huolimatta läheisteni asioista. Minun on lupa tavoitella suuria – ja pyytää siihen apua.

Unelmat auttavat selviytymisessä

Olemme Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimissä pitäneet alusta asti unelmia näkyvästi esillä. Haluamme olla sytyttämässä toivon liekkiä kohdatessamme nuoria ja aikuisia. Unelmat ovat tässä yksi keskeinen keino: etsimällä ja tavoittelemalla unelmiaan ihminen suuntaa ajatuksensa tästä hetkestä kohti tulevia mahdollisuuksia. Se antaa elämään uudenlaisia näkökulmia sekä lisää toivoa.

Ensimmäinen foorumi, jonka pidimme toisille nuorille, oli unelmatyöskentely PKS:n (Perhehoitokumppanit Suomessa) tapahtumassa syksyllä 2010. Unelmatyöskentelyn ideana on, että nuori kokoaa yhteen itselleen tärkeitä ja tavoittelemisen arvoisia asioita. Kun unelmat ovat silmien edessä, on helpompi miettiä, millaisin keinoin ne on mahdollista saavuttaa. Nuorten kanssa kokosimme henkilökohtaiset unelmakartat lehdistä leikatuista kuvista ja sanoista. Kaksi tuntia ei riittänyt, kun tytöt ja pojat sukelsivat innoissaan unelmiensa äärelle. Ilo ja toiveikkuus olivat käsin kosketeltavia. 

Tuo hetki nuorten kanssa vahvisti meille unelmien esillä pitämisen tärkeyttä. Ymmärsimme, kuinka merkittävä rooli unelmilla on selviytymisessä. Nykyään jokaisessa nuorille järjestämässämme Nuorten foorumissa** on varattu ainakin pieni hetki omien unelmien äärelle pysähtymiseen.

Isot unelmakartat ovat vuosien varrella saaneet rinnalleen uudenlaisia sovelluksia, kuten tulitikkuaskeista tehdyt unelma-askit, voimavalokuvat ja taivaalle lasketut unelmailmapallot. Lapsikylissä toteuttamamme osallisuuskiertueen aikana syntyi myös idea lompakkounelmista, eli käyntikortin kokoisesta unelmakartasta. Kiitos sinulle Punkaharjun lapsikylän miestyöntekijä, joka keksit tämän idean pysähtyessäsi unelmien äärelle yhdessä erään nuoren pojan kanssa. <3

Ei ole vääriä unelmia

Löysin jonkin aikaa sitten oman ensimmäisen unelmakarttani, sen, jonka syksyllä 2010 tein. Miten monet asiat olivatkaan toteutuneet! Opinnoista valmistuminen, mielenkiintoinen työ, matkustelua ulkomailla, sisäistä rauhaa. Pysähdyin miettimään myös sitä, mitä kaikkea muuta ajanjaksoon on mahtunut: häät, oman isän tapaaminen yli 10 vuoden jälkeen, oman lapsen syntymä, vakava sairaus. Osa unelmia, joita en vielä tuolloin uskaltanut ääneen lausua ja toisaalta asioita, jotka ovat muuttaneet unelmiani.

Muista, ei ole olemassa liian pieniä, suuria tai vääriä unelmia. On vain unelmia, jotka odottavat, että tartut rohkeasti niistä kiinni. Lähes kaikki on mahdollista, kun vain on tarpeeksi uskoa ja halua tehdä töitä unelmiensa eteen. Ole rohkea!

 

P.S. Lisää nuorten unelmista ja unelmoimisen tärkeydestä voit lukea äskettäin julkaistusta Voimatarinoita-kirjasta sekä pian ilmestyvästä Muutosvoimaa-oppaasta (http://verkkokauppa.pesapuu.fi/).

*Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi on lastensuojelun nuorista kokemusasiantuntijoista koostuva valtakunnallinen kehittäjäryhmä. Tiimin tehtävänä on mm. sijoitettujen nuorten äänitorvena toiminen, uusien kehittäjäryhmien mentoroiminen sekä lastensuojelun ammattilaisten kouluttaminen.

**Nuorten foorumi on Selviytyjät-tiimin kehittämä nuorilta nuorille vertaistuki- ja vaikuttamismalli 15–21-vuotiaille sijais- ja jälkihuollossa oleville nuorille ja heidän sijaissisaruksilleen.

***
Millaisista asioista nuoret sitten unelmoivat ja miten niihin voi päästä? Videolla nuoret vastaavat Duudsonien nuorille lähettämään, unelmia käsittelevään tsemppivideoon. Video on toteutettu Nuorten foorumissa marraskuussa 2016.

***

Kaikki eivät uskalla unelmoida. Auta lasta ja nuorta kasvamaan turvassa. Lahjoita unelma lapselle.