Tuohon aikaan ikäisiäsi suomalaisia oli jo ammattilaisina hienoissa joukkueissa Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa, Ruotsissakin. Ehkäpä ilman tuota välivaihetta lahjakkuutesi olisi riittänyt pitkälle. Tai ainakin jos olisit voinut satsata oikeassa iässä kaiken ajan harjoitteluun. Sitä emme saa koskaan tietää. Ajattelen kuitenkin, että unelma täydellisestä harhautuksesta, upeasta maalilaukauksesta ja häkellyttävästä syötöstä jäi henkiin. Niihinhän peli-into edelleen perustuu, eikö niin?

Päädyit opiskelujesi jälkeen lastensuojelun ammattilaiseksi. Pääsit jatkamaan pelaamista, jopa työksesi. Alkuperäisen unelman näköisestä ammattilaisuudesta ei toki ole kyse. Mutta siihen liittyvä lahjakkuus ja asenne on ollut erityisen merkittävä. Sitä olen saanut seurata lähes neljännesvuosisadan. Pidän itseäni siksi etuoikeutettuna.

Yritän kertoa mitä tarkoitan.

Pian aloitettuasi uudessa työssäsi sinne sijoitettiin lastensuojelun huostaanottama pieni poika. Hänkin muuten isosiskonsa kanssa. Pojalla oli varsin vaikeat lähtökohdat. Jopa normaalia liikkumista pidettiin epätodennäköisenä. Pärjäämisestä nuorena aikuisena ei uskallettu edes puhua.

Olet ollut tärkeä aikuinen tämän pojan koko lapsuuden ja nuoruuden ajan. Näen jopa vinon huumorisi periytyneen hänelle. Puhumattakaan asenteesta, joka näkyy hänen viedessään omia unelmiaan eteenpäin. Ja niitä haaveitaan tämä nuori mies on totisesti toteuttanut.

Lyhyesti vielä toinen poika. Hänessä näen sinun joukkuepelilahjakkuutesi. Hän ehkä toteuttaa unelman ammattilaisuudesta. Tai minkä tahansa muun haaveen. Osuutesi on kiistaton.

Tarinat eivät tietenkään ole näin suoraviivaisia. Tarkoitukseni ei ollutkaan kuvailla mutkia matkan varrelta. Luotan että saat kiinni ajatuksestani.

Vain yksi on hienompaa kuin oman unelman toteuttaminen: olla auttamassa toisen unelman toteutumista. Siinähän taitaa se omakin unelma toteutua, vai mitä?

***

Jokaisella pienellä tytöllä ja pojalla on oikeus hyvään lapsuuteen. Kun elämän perusta on kunnossa, lapsi pystyy uskomaan itseensä ja unelmiinsa.  Auta nyt: Lahjoita unelma lapselle