Lapsena en osannut tätä asiaa erityisemmin miettiä. Nyt aikuisena ymmärrän paremmin, mikä vaikutus sillä on ollut elämääni, että olen saanut kokea olevani tärkeä muillekin aikuisille kuin omille vanhemmilleni. Omat lapsuuden kokemukseni ovat tulleet mieleeni usein, kun työskentelin tukiperheiden tukityöntekijänä ja luin kirjoituksia tukiviikonlopuista.

Ihan arkiset asiat kertovat välittämisestä

Tukiperheiden raportit ovat nostaneet usein tyytyväisen hymyn huulilleni. Olen saanut lukea ehkä sillä hetkellä pienistä, mutta kokonaisuuden kannalta mittaamattoman merkittävistä välittämisen eleistä. Nämä arkisilta tuntuvat asiat, lempiruoan varaaminen viikonloppua varten, juuri niiden tiettyjen nallelakanoiden petaaminen tai uimareissun suunnittelu, ovat kertoneet minulle jotain tärkeää.

Vaikkei viikonloppuihin varautuminen olisikaan ollut kovin tietoista tai hartaasti suunniteltua, niistä on välittynyt viesti tuettavalle lapselle: olet lämpimästi tervetullut tukiperheeseen. Me olemme kuulleet ja ajatelleet sinua. Meille on tärkeää, että sinä viihdyt täällä. Sinä olet meille arvokas ja olemassa myös tukiviikonloppujen välillä.

Tukiperheistä on valitettavasti jatkuva pula. Perhe on saattanut odottaa puhelua tukiperheen löytymisestä pitkään, jolloin vastaanotto on innostuneen ilahtunut. Tukiperhetarpeen taustalla voivat olla esimerkiksi vanhempien jaksamiseen liittyvät haasteet, sosiaalisten verkostojen puute tai vaikea elämäntilanne.

Työntekijän näkökulmasta tukiperhetoiminta on iloista työtä, jossa ajoitus on tärkeä. Myös tukiperheet usein palavat halusta päästä heti valmennuksen jälkeen tositoimiin. Eniten vaikutusta on, kun pääsemme perheen rinnalle mahdollisimman varhain. Mieluiten jo silloin, kun jaksamattomuus näkyy vain ohimennen tai tukiverkoston puute muistuttaa itsestään vasta häivähdyksinä.

Monenlaiset perheet sopivat tukiperheiksi

Tukiperhetoiminta on ollut jo muutaman vuoden kasvava osa SOS-Lapsikylän toimintaa etenkin Espoossa. Tänä vuonna tavoittelemme erityisesti sitä, että mahdollisimman moni tukiperhettä tarvitseva lapsi pääsisi tukiperheeseen ympäri Suomen. Tukiperheitämme yhdistää vakaa elämäntilanne ja halu sitoutua osaksi lapsen elämää. Meillä on tukiperheinä muun muassa itsellisiä ihmisiä, lapsettomia pariskuntia, yksinhuoltajia ja kahden vanhemman lapsiperheitä. Usein olen kiitollisena ihastellut miten monenlaiset perheet solahtavat kuin tuosta vaan pyörittämään tukiviikonloppuja tukiperhevalmennuksen jälkeen.

Tukiperhetoiminnassa ajattelemme, että erilaisissa ihmissuhteissa ovat parhaimmillaan valtava kannatteleva ja vahvistava voima. Paitsi, että vanhempi saa tukisuhteen aikana säännöllisesti omaa aikaa hengähtää ja kartuttaa jaksamistaan, saa lapsi lisää omia erityisiä ihmisiä elämäänsä. Näitä ihmisiä lapsi ei unohda ehkä koskaan.

Lue lisää: Ryhdy tukiperheeksi