Lapsikylä ojensi auttavan kätensä pakolaislapsille perustamalla kolme ryhmäkotia alaikäisille, maahan yksin tulleille lapsille. Lapsia oli vuoden lopussa maassamme jo yli 3 000. SOS-Lapsikylä toimi haasteessa hyvin määrätietoisesti, sillä jo kahden kuukauden kuluttua päätöksenteosta ensimmäiset lapset olivat saaneet turvapaikan ryhmäkodistamme.

Integroitu lapsikylä Tampereen Vuoreksessa valmistui vuoden lopulla. Mittava ponnistus onnistui yli odotusten, vuoden etuajassa suunnitellusta. On hienoa myös todeta, että sijaisvanhemmat ja kunnat luottavat uuteen toimintamalliin. Näin edistämme sekä lisäämme perhehoidon asemaa sijaishuollossa.

Pystyimme viime vuonna auttamaan yhä useampia lapsia ja perheitä. Kaikkiaan tuen piirissä Suomessa oli yli 3 000 lasta ja perheenjäsentä. Perheiden hyvinvoinnin lisäämisen ja kuntakumppanuuden hankkeessa etenimme erityisesti Varkauden kanssa. Uusi perheiden hyvinvointia lisäävän toimintamalli noteerattiin myös sosiaali- ja terveysministeriössä, jonka kanssa käynnistetään yhteistyö hallituksen perheiden hyvinvointia koskevassa kärkihankkeessa.

Olemme lisänneet yleishyödyllistä toimintaa alueen ihmisten kanssa kaikissa toimipisteissämme. Näin he saavat palvelujamme maksutta. Lasten ja nuorten osallisuuden kehittämiseen satsattiin jokaisessa toimipisteessä. Työssä avusti ohjausryhmä koko yhdistyksen tasolla.

Lapsikylä haluaa kaikissa toimissaan ennakoida tulevaa ja rakentaa yhteiskuntaa lapsille ja perheille paremmaksi paikaksi elää. Teimme strategiset päätökset elinkaarensa lopussa olevan Tapiolan lapsikylän siirtämisestä Espoon Niittykumpuun. Siellä toiminta on integroituna täydessä vauhdissa näillä näkymin vuoden 2018 aikana. Olemme aloittaneet lapsikylän suunnittelun myös Vantaan Kivistön alueelle.

Toimintamme tehostamiseksi päätimme uudistaa johtamisjärjestelmäämme, jonka tuloksena siirrymme aluejohtamiseen vuoden 2016 alusta. Vuoden lopussa saimme myös tietää, että Raha-automaattiyhdistys RAY tukee seuraavan kolmen vuoden aikana tavoitettamme estää ylisukupolvinen sijaishuollon kierre.

Kansainvälisesti Suomi tuki vuonna 2015 muun muassa Viron, Sierra Leonen, Gambian, Kreikan ja Ecuadorin lapsikylätoimintaa. Katastrofiapua annoimme muun muassa Nepaliin ja Sierra Leoneen. Toiminnan kehittämisen ja auttamisen lisäämisen ovat mahdollistaneet monet yksityislahjoittajat ja yritykset, jotka ovat enenevässä määrin tukeneet toimintaamme.