Sijaisperheessä oletetaan usein pullan tuoksuvan arkenakin, mutta valitettavasti tämä rouva ei ole jauhopeukalo, vaan lähinnä kyseinen sormi on keskellä kämmentä. Kotimme ”tiimistä” löytyy onneksi tämänkin alan huippuosaajia: sijaisemme, joka hoitaa lapsia vapaapäivinämme, loihti hienot piparkakkutalot lasten kanssa. Meillä on nyt myös talossa kokiksi opiskeleva nuori, joka kyllä tietää miten kastiketta EI tehdä. Jouluruokien laatu on kohoamaan päin!

Pukki ei käy kesällä alennusmyynneissä

Yli 20 vuoden kokemuksen tuloksena olen lakannut hankkimasta joululahjoja kovin paljon etukäteen. Syyt ovat moninaiset. Ensinnäkin lasten mieli on muuttuvainen, ja olisi aika kohtuutonta sanoa ”tässä-ja-nyt-ja mulle-heti-tänne-kaikki” -tyyppiselle 4-vuotiaalle, että pukki kävi jo kesällä alennusmyynnissä ja osti tämän robotin, kun sinä silloin toukokuussa sanoit, että haluat semmoisen.

Toiseksi, lasten määrä ja laatu saattaa muuttua melko lyhyelläkin varoitusajalla. Yleensä lasten määrä kasvaa nopeammin kuin vähenee, mutta ajan henki on kuitenkin kaiken nopeutuminen. Ja kolmanneksi ehkä tärkein asia: lapsilla on läheisiä, joille saattaa olla ensiarvoisen tärkeää hankkia heille juuri tietty lahja. Jos ei voi elää lapsensa kanssa, arkiset mahdollisuudet ilahduttaa lasta voivat olla vähissä. Sijaisperheen tehtävä on luoda lisää näitä mahdollisuuksia. Odotetaan siis, että ehditään keskustella heidän kanssaan lahjapolitiikasta.

Tärkeimpiä lasten vierailut läheistensä luona

Sinun tuloosi, joulu, liittyy paljon kaikenlaisia juhlallisuuksia. Sijaisperheen vanhemmilla on näissä tavallista pidempi ura. Istun päiväkodin joulujuhlissa vielä ainakin pari vuotta, vaikka siellä istuu jo oma tytärkin oman lapsensa kanssa. Usein meitä luullaankin isovanhemmiksi. Juhlissa on nykyään usein mukana lasten omia perheenjäseniä. Jokainen voi kuvitella miten tärkeää tämä on lapsille. Joka vuosi unohdan, että joulujuhlissa pitäisi olla mukana iso nenäliinapaketti, ellei halua pilata ainoan päälle mahtuvan juhlakoltun hihoja.

Arvoisa joulu, sinun täälläoloaikasi on aikataulujen puolesta aika tiukkaa. Se ei oikein sovi Sinun henkeesi, mutta asiaa ei aina voi auttaa. Joulujuhlat, joulukirkot, hautausmaakäynnit, ruoat ja joulupukin vierailut ovat toki ohjelmassa kaikissa perheissä. Samoin kuin toivotut tai vähemmän toivotut sukulaisvierailut. Meillä ei ole enää anoppilavierailuongelmia, ne on siirretty seuraavalle sukupolvelle ennakkoperintönä.

Sen sijaan suunnitelmissa ovat ensi sijalla lasten vierailut läheistensä luona. Ne muistuttavat luonteeltaan anoppilaan menoa siten, että vaikka ne aiheuttavat päänvaivaa ja vaativat kompromissien tekoa, ne ovat joillekin osapuolille hyvin tärkeä ja tunnepitoinen asia. Anopit sanovat usein, että tärkeintä on, että tulette. Sama pätee lapsiin ja heidän läheisiinsä. Yhdessäolo on paras joululahja, eikä se saa olla kiinni meidän aikatauluistamme.

Kolmen uskonnon ja kahden kulttuurin joulu

Sinulla, joulu, on meille jokaiselle oma merkityksensä. Joillekin juhla on hengellinen, toisille kaupallinen. Jokaisella perheellä on omat perinteensä – sekin, ettei vietetä joulua, liittyy arvovalintoihin. Kun joulua vietetään yhteisen katon alla eri lähtökohdista, täytyy pysähtyä ajattelemaan. Kuka lähtee joulukirkkoon? Voimmeko kaikki syödä samoja jouluruokia? Millä lailla puhumme Sinusta, joulu, lapsille jotka tänä vuonna viettävät juhla-ajan kanssamme?

Tänä vuonna meillä on kodissamme lapsi, joka viettää joulua kanssamme ensimmäistä kertaa. Perheyhtiömme edustaa kolmea eri uskontokuntaa ja kahta eri kulttuuritaustaa. Voit uskoa, joulu, että sinun tulosi saa aikaan mielenkiintoisia keskusteluja. Lapset ovat mestareita luomaan yhtenäisyyttä sinne, missä aikuisten mielipiteet eriävät.

Jouluna on kiva käydä mummin ja vaarin luona

Näin joulua selittää yksi lapsista:

”Jouluna se Jeesus syntyi. Mä oon koulun näytelmässä Joosef. Se neuvoo Joulupukille, missä Jeesus on, että lahjat tulee oikeeseen paikkaan. Mä oon kirjoittanut kirjeeseen, missä mä oon jouluna. En tiedä mitä Jeesus toivoi, koska se on niin pieni. Mä toivon NHL 17 -pelin vaikka emmä vielä saa sitä, kun se on K-12. Se talli saattoi olla piparkakkutalo, se näytti siltä. Joulukuusta niillä ei ollut, mutta se oli ehkä pihalla. Meillä on jouluvalotkin, koska nykyään on sähköä. Joulu on kiva, kun on joululoma ja mä meen mummin ja vaarin luo.”