SOS-lapsikylässä Jyväskylässä käynnistyi kesällä uusi, luvanvarainen perhekuntoutuspalvelu. Luvan hakeminen palvelulle alkoi perhekuntoutukselle sopivien tilojen löydyttyä. Samaan aikaan palveluun koottiin osaava ja motivoitunut työtiimi luomaan palvelulle sisältöä perheiden tueksi. Ensimmäiset asiakkaat perhekuntoutukseen tulivat muutama viikko aloituspäivän jälkeen. Tällä hetkellä palvelua tarjotaan neljälle perheelle ja ensi kuun alusta alkaen viidelle perheelle.

Kohtaamisia iloineen ja suruineen

Perhekuntoutuspalvelussa on kyse työskentelystä koko perheen kanssa. Perheen omat tarpeet, odotukset ja osallisuus ovat vahvassa roolissa. Kaikki, mitä tehdään, tehdään yhdessä. Asiakkaat ja työntekijät ovat samalla viivalla pohtimassa elämän eteen tuomia kysymyksiä, iloja ja suruja. Todellinen kohtaaminen tapahtuu yhteisen tekemisen äärellä.

Perheen omien voimavarojen korostaminen ja toimijuuden vahvistaminen heidän omassa elämässään ovat varmasti teemoja ja periaatteita, jotka me kaikki hyväksymme. Perhekuntoutuksen arkeen tuotuna nämä periaatteet merkitsevät hienoa mahdollisuutta auttaa ja tukea ja samalla haastaa omaa ammatillista osaamista.

Rinnalla kulkeminen ei aina ole yksinkertaista. Hyvien kysymysten tekeminen ei sekään ole aina helppoa ja yksinkertaisempaa olisikin lakonisesti kehottaa tekemään asioita. Monet meistä oppivat jo kuitenkin lapsena, että ei kukko käskien laula.

Perheen jälleenyhdistäminen hieno hetki

Syksyn valtakunnallisten Lastensuojelupäivien teemana oli Kato mua. Perhekuntoutuksessa on kyse tästä samasta kehotuksesta. Läsnä oleva ja keskittynyt katse, minua varten oleminen, tekee hyvää kaikille. Emme useinkaan kaipaa neuvoja, vaan pikemminkin sitä, että joku on aidosti kiinnostunut, kuuntelee ja tarvittaessa hiukan haastaa ottamaan askeleen, jonka olimme jo päättäneet ottaa.

Perhekuntoutus on tehnyt myös eläväksi lastensuojelulain pykälän, jossa puhutaan perheen jälleenyhdistämisestä. Perhekuntoutukseen sisältyy vahva mahdollisuus purkaa huostaanottoja ja sijoituksia luomalla perheelle turvalliset edellytykset yhteisen elämän rakentamiselle. Itselleni tämä puoli perhekuntoutusta on ollut kaikkein tärkein. On riemastuttavaa olla todistamassa perheiden saamaa uutta mahdollisuutta palata yhteen ja aloittaa arjen eläminen yhdessä.

Perhekuntoutuspalvelu haastaa meitä. Uskon, että meillä on tilaisuus ottaa vahvemmin oma paikkamme laadukkaan perhekuntoutuksen tuottajana Suomessa. Perheiden hyvinvointi on tehtävämme ja välineet sen toteuttamiselle ovat käsillä.

 

Lue lisää:

Perhetyö ja perhekuntoutus