Lähellä-projekti toimii Vantaan Hakunilassa ja Koivukylässä. Kohderyhmänä ovat ikääntyneet ja lapsiperheet. Projektissa koulutetaan vapaaehtoisia ikääntyneitä toimimaan varamummuina ja -vaareina lapsiperheiden iloksi ja tueksi.

Tavoitteena on tukea positiivista mielenterveyttä ja ennaltaehkäistä ongelmia lapsien, perheiden ja ikääntyneiden joukossa. Projektin keskiössä on eri ikäryhmien kohtaaminen sekä yhdessä toimiminen. Projektissa järjestetään lapsille ja nuorille maksuttomia liikuntaryhmiä, jossa he pääsevät testaamaan eri lajeja sekä kaikille avoin, koko perheelle suunnattu Mummun ja Vaarin tupa, jossa vapaaehtoiset toimivat varamummuina ja -vaareina. Harjoittelussa pääsin muun muassa ohjaamaan lapsille ja nuorille jumppaa ja salibandya sekä tutustumaan projektityöskentelyn maailmaan, josta opin paljon: minkälaisia haasteita siihen liittyy, mutta myös minkälaisia mahdollisuuksia.

Sitoutuneita ja ihania vapaaehtoisia

Mummun ja Vaarin tuvassa on ollut joka kerta lämmin tunnelma, vapaaehtoiset ovat kohdanneet kaikki tasavertaisesti ja huomioineet jokaisen lapsen ja perheen yksilöllisesti. Vapaaehtoisten ansiosta jokainen tuvassa vieraileva tuntee kuuluvansa yhteisöön sekä tuntee olevansa arvokas ihminen. Vapaaehtoiset ovat ehdottomasti tämän projektin paras anti niin projektille kuin SOS-Lapsikylällekin. Projekti on ollut onnekas saadessaan niin ihania vapaaehtoisia, jotka ovat sitoutuneet toimintaan ja tulevat erittäin hyvin toimeen perheiden kanssa.

Liikuntalajikokeiluryhmissä on ollut upeaa nähdä onnistumisen riemu ja huomata, miten lapset nauttivat päästessään liikkumaan. Ryhmissä on pelattu jalkapalloa, salibandya, amerikkalaista jalkapalloa, voimisteltu, kokeiltu judoa. Lajeja on ollut paljon ja jokainen löytänyt oman suosikkinsa. Lapset elävät ja nauttivat hetkestä: jokaista maalia ja onnistumista tuuletetaan ja kaveria kannustetaan. Välillä on kiukuttanut, jos ei ole onnistunut, mutta yhdessä harjoitellaan ja opitaan.

Kulttuurien kohtaamispaikka

Projektissa on monia hyviä puolia: esimerkiksi liikuntaryhmissä sekä Mummun ja Vaarin tuvassa eri kulttuureista tulevat ihmiset tapaavat toisiaan, mikä lisää tietoisuutta ja hyväksyntää eri kulttuureja kohtaan. Suomea puhuviin tutustuminen auttaa maahanmuuttajia harjoittelemaan kieltä ja tutustumaan paikallisiin. Liikuntaryhmät tarjoavat maksuttoman harrastuksen perheille, joilla ei ole välttämättä varaa kustantaa kalliita lasten harrastuksia. Liikuntaryhmissä lapset pääsevät kokemaan onnistumisen iloa ja liikunnan riemua.

Tuvassa perheet voivat viettää mukavaa yhteistä aikaa, he tapaavat toisia lähialueiden perheitä ja pääsevät mukaan lähialueen yhteisöön. Lähellä-projektin toiminnot saattavat olla joillekin perheille ainut mahdollisuus kokea kuuluvansa johonkin ja tuntea olevansa hyväksytty omana itsenään välittämättä äidinkielestä, uskonnosta tai ihonväristä. Niin liikuntaryhmissä kuin tuvassakin on myönteinen, lämmin tunnelma, joka saa ihmiset tulemaan seuraavallakin kerralla mukaan hyvään porukkaan.

Lue lisää: Lähellä - sukupolvet toistensa tukena