Keskustelun alustajana oli Theraplay-terapeutti Ilona Vierikko, joka johdatti porukan teeman äärelle lukien pätkän Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssistä. Sadussa Pikku Prinssi kohtaa ketun ja kettu pyytää tulla kesytetyksi.

 "Sinun täytyy olla hyvin kärsivällinen, kettu vastasi. Ensin istuudut ruohikkoon, noin, vähän etäälle minusta. Minä tarkastelen sinua, etkä sinä puhu mitään. Väärinkäsitykset johtuvat aina sanoista. Mutta päivä päivältä voit istuutua vähän lähemmäksi…" 

Sijaisvanhemmuudessa ja tukiperhetoiminnassa on usein kyse korjaavien kokemusten antamisesta lapselle tai nuorelle, joka on monin tavoin joutunut kokemaan pettymystä ja ennakoimattomuutta omissa kiintymyssuhteissaan. Kiintymyksen syntyminen on mahdollista luottavaisessa ja kärsivällisessä ilmapiirissä. Me voimme auttaa. Me yhdessä – kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. 

Kahvipöydän äärellä keskustelu jatkui vilkkaana. Tukiperheinä toimineet perheet jakoivat kokemuksiaan ja saivat kultaakin arvokkaampaa ymmärrystä ja tukea vertaisiltaan. Sijaisvanhemmuutta odottavat aikuiset miettivät ympärillä olevien ihmisten reaktioita ja asenteita sijaisvanhemmuutta kohtaan. Onko sijaisvanhemmuus puhdasta epäitsekkyyttä ja oman elämän uhraamista? Vai saako itsenäinen aikuinen toivoa itselleen sitä, että saisi kuoria pottuja perheelle? Illan päätteeksi, pikaisen käsiäänestyksen jälkeen oltiin yksimielisiä siitä, että näiden aiheitten tiimoilta tavataan uudestaankin. 

"Hyvästi, kettu sanoi. Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen. Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä."

***

SOS-Lapsikylä hakee jatkuvasti uusia sijaisvanhempia hoitamaan ja kasvattamaan sijoitettuja lapsia, jotka eivät voi asua omassa kodissaan. Me emme jätä sijaisvanhempia yksin, vaan tarjoamme lasten tarpeiden ja kodin tilanteen mukaisen tuen ja avun arkeen, tuen vapaiden järjestämiseksi, täydennyskoulutuksen, työnohjauksen ja SOS-Lapsikylän sosiaalityöntekijän avun. SOS-lapsikylä valmentaa ja perehdyttää sijaisvanhemman tehtävään.

Jos kiinnostuit sijaisvanhemmuudesta, lue lisää täältä: Sijaisvanhempien rekrytointi