Tuhannet lapset jonottavat tukiperhettä tälläkin hetkellä. Tukiperhettä tarvitaan silloin, kun vanhemmilla on esimerkiksi vaikea elämäntilanne, puutteelliset sosiaaliset verkostot tai muita haasteita. 

– Tukiperheenä toimiminen on tuonut elämäämme paljon sisältöä. Omalla pienellä panostuksellamme pystymme vaikuttamaan kolmen ihmisen elämään. En tiedä, mikä voisi olla sen tärkeämpää, toteavat tukiperheenä toimivat Jonna ja Petri.

Tukiperheeksi voi ryhtyä lähes kuka tahansa. 

– Tärkeintä on, että tukiperheeksi aikovalla on suhteellisen vakaa elämäntilanne ja halua sitoutua lapsiin pitkäaikaisesti, kertoo SOS-Lapsikylän projektikoordinaattori Johanna Virtanen

Tavallista yhdessäoloa

Tukiperhe tapaa lapsia yleensä yhtenä viikonloppuna kerran kuussa. Ohjelmaksi riittää tavallinen yhdessäolo lasten kanssa: leikkiminen, ruuanlaitto ja ulkoilu. 

– Jos tukiperhetoiminta kiinnostaa, mutta ei ole vielä varma sopiiko se itselle, voi tulla kuuntelemaan infoa tai osallistua valmennukseen. Tukiperhevalmennukseen osallistuminen ei sido vielä mihinkään, vaan asiaa voi miettiä rauhassa. Jos valmennuksen jälkeen todetaan, että perhe voi toimia tukiperheenä, järjestetään tapaaminen mahdollisen tuettavan perheen kanssa. Mikäli yhteinen sävel löytyy, solmitaan tukiperhesuhde useimmiten vuodeksi eteenpäin, Virtanen kertoo.

SOS-Lapsikylä valmentaa tukiperheitä ympäri Suomen. 

– Jos tukiperhetoiminta kiinnostaa, voi olla yhteydessä lähimpään SOS-Lapsikylän toimipisteeseen ja kysellä aiheesta lisää. SOS-Lapsikylältä saa neuvoja ja apua koko tukiperhesuhteen ajan, Virtanen kannustaa.

Kiinnostuitko? Katso videolta, miten Jonna ja Petri kokevat tukiperheenä toimimisen. 


Tulevat tukiperheinfot

Punkaharju 24.8. klo 10, Punkaharjun toimipiste
Helsinki 28.8. klo 1719, Helsingin keskustakirjasto Oodi, ryhmätila 3

Tulevat tukiperhevalmennukset

Tampere 31.8. klo 9.30–15, Tampereen toimipiste
Punkaharju 7.9. klo 10–16, Punkaharjun toimipiste
Espoo alkaen 10.9. klo 17.30–19.30, Espoon toimipiste
Kuopio 14.9. klo 10–14, Kuopion toimipiste
Jyväskylä 27.9. klo 17.30–20 Jyväskylän kaupungin kirjastolla

Rovaniemen SOS-Lapsikylä järjestää tukiperheinfot elokuun aikana Rovaniemellä, Kemissä ja Ranualla. Tukiperhevalmennus alkaa Rovaniemellä syyskuussa. Tarkemmat ajankohdat infoille ja valmennuksille ilmoitetaan myöhemmin. 
 

Ajankohtaiset tiedot valmennuksista ja lisätietoa tukiperheeksi ryhtymisestä löydät täältä.

Lue tukiperheenä toimivan Marika Kölhin kokemuksista.