Helsinkiläisessä ARTag Galleriassa käy kuhina, kun pienet taiteilijat ja heidän vanhempansa saapuvat KIDS2SANTA2020PRE-näyttelyn avajaisiin. Kyseessä on pääkaupunkiseudulla asuvien lasten taiteesta koottu etukäteisnäyttely, jonka teoksista osa nähdään myös ensi vuoden globaalissa KIDS2SANTA2020-näyttelyssä.

”Olen kiertänyt vuosia joulupukkina eri maissa. 2000-luvun alusta lähtien olen vieraillut japanilaisessa Sendain kaupungissa, jossa järjestetään vuosittain näyttely lasten joulupukille tekemistä piirustuksista. Tästä sain idean järjestää globaalin näyttelyn Suomessa. Vietän myös ensi vuonna 60-vuotisjuhlavuottani, joten ajankohta oli sopiva”, kertoo joulupukki Timo Pakkanen.

Bianca, 4, ja Stella, 2, pääsivät joulupukki Timo Pakkasen syliin. Biancan käsialaa on näyttelyn mainosjulisteeseenkin päässyt värikäs yksisarvinen.

”Lapset ovat huikeita”

Heinäkuun alussa auenneen näyttelyn avasi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaava apulaispormestari Pia Pakarinen

”Kun joulupukki pyysi minua avaamaan tilaisuuden, en uskaltanut kieltäytyä kunniasta. Onhan jouluun vain 175 yötä”, Pakarinen vitsaili ja kiitti taiteilijoita upeista teoksista. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lähetti myös terveisensä näyttelyn järjestäjille.

Pakkanen on kerännyt meneillään olevan etukäteisnäyttelyn teokset tuttujensa kautta: osa on naapurin lasten tekemiä, osa niiltä lapsilta, kenen luona hän on pukkina vieraillut. Lisäksi mukana on ruotsinkielisen Bertha Maria daghemmet -päiväkodin lasten töitä.

”Lapsen ovat huikeita. Halusin antaa lapsille tilaisuuden tehdä juuri sitä, mitä he itse haluavat. Sekä tämänvuotisen että ensi vuoden globaalin näyttelyn teokset on tehty lasten ja joulupukin ehdoilla”, Pakkanen kertoo. 

SOS-Lapsikylä ensi vuoden kumppanina

Ensi vuonna järjestettävään suurempaan globaaliin näyttelyyn on tulossa lasten teoksia ainakin 25 maasta, muun muassa Saksasta, Brasiliasta, Sveitsistä, Ranskasta, Venäjältä, Japanista, USA:sta, Etelä-Afrikasta ja Meksikosta. Taiteilijoina toimivat lapset ovat löytyneet Pakkasen joulupukki-kontaktien kautta. Ensi vuoden näyttelyn teokset ovat kaupan, ja tuotot lahjoitetaan SOS-Lapsikylälle. 

”Tutustuin SOS-Lapsikylään tuttujeni suosituksesta. Arvostan erityisesti sitä, että SOS-lapsikyläjärjestö auttaa lapsia ympäri maailman. Se tuntui sopivalta etenkin siksi, että näyttelyn teoksetkin tulevat lapsilta, jotka asuvat eri puolilla maailmaa”.

Yksi näyttelyyn teoksia tehneistä taiteilijoista on Oliver, 7. 

”Maalasin laivan, koralleja ja saaren. Koralleja olen nähnyt kuvissa. Saarella on myös baari ja meren yllä lentelee lintuja. Laivat ovat hienoja”, nuori taiteilija kertoo.

KIDS2SANTA2020PRE-näyttely on nähtävillä heinäkuun 2019 loppuun asti ARTag Galleriassa, osoitteessa Hietalahdenkatu 10, 00180 Helsinki. Näyttely on avoinna joka päivä klo 14–17.30. Näyttelyn teokset ovat myytävänä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
 

Seitsemänvuotias Oliver maalasi näyttelyyn laivan merellä.